Vragen?

Neem contact op met:

Maurice Custers

Product Manager
tel: +31 (0)6 - 51 79 82 70
email: mcusters@varidoors.nl


BLOG | De voordelen van schuifdeursystemen in utiliteitsgebouwen in de zorg

In de afgelopen jaren heeft de Nederlandse zorgsector een aantal belangrijke veranderingen doorgemaakt. Er is minder zorgpersoneel en minder budget, terwijl de zorgvraag en de zorgintensiteit juist toenemen. Door deze ontwikkelingen moeten we utiliteitsgebouwen in de zorg anders gaan bouwen. Zorgpersoneel kan namelijk ontlast worden door (woon)zorgomgevingen efficiënt in te richten. Één van de manieren waarop dat kan is door gebruik te maken van schuifdeursystemen. In dit blogartikel vertel ik meer over het toepassen van verschillende soorten schuifdeursystemen in de zorg.


De voordelen van schuifdeursystemen

In zorgomgevingen zie je schuifdeursystemen veelvuldig terugkomen. Naast dat schuifdeuren vaak erg mooi zijn, zijn ze ook heel praktisch, bijvoorbeeld door het gemakkelijk of zelfs automatisch openen en sluiten. Ze bieden daarnaast nog twee belangrijke voordelen:

Je kunt een grote doorgang creëren, wat de toegankelijkheid verbetert. Zeker in zorggebouwen waarbij grote bedden verplaatst moeten worden, hebben gebruikers profijt van zo’n grote doorgang.
De draaicirkel van een draaideur zorgt voor een behoorlijk verlies van ruimte. Bij schuifdeursysteem heb je die verloren draairuimte niet.

Soorten schuifdeursystemen

Een schuifdeursysteem kan op twee manieren worden toegepast: in de wand of vóór de wand. Beide systemen hebben zo zijn voor- en nadelen. Een schuifdeursysteem vóór de wand is wat kwetsbaarder dan een systeem dat is weggewerkt in de wand. Ook neemt het natuurlijk net wat meer ruimte in omdat een deel van de wand vrijgehouden moet worden. Voor optimaal rendement van je ruimte kies je dus voor een systeem in de wand. Vanuit het oogpunt van hygiëne is een systeem vóór de wand echter weer gunstiger.

Schuifdeursystemen kun je grofweg opdelen in vier verschillende kwaliteiten. Welke kwaliteit het meest geschikt is, is afhankelijk van het gebruik. Hoe intensiever de schuifdeur gebruikt wordt en hoe meer hij een aanraking komt met zware zorghulpmiddelen, hoe steviger en stabieler het systeem moet zijn.

  • Standaard kwaliteit voor gebruik waarbij zorgpatiënten zelfredzaam zijn.
  • Comfort kwaliteit voor gebruik waarbij patiënten gebruik maken van bijvoorbeeld een rollator.
  • Solide kwaliteit waar veel gebruik wordt gemaakt van rolstoelen.
  • Hoge kwaliteit wanneer er sprake is van vervoer van ziekenhuisbedden.

Technische eigenschappen van schuifdeursystemen

In de zorg moeten binnendeuren vaak aan bepaalde technische eisen voldoen, bijvoorbeeld qua brandwerendheid en geluidwerendheid. Ook schuifdeursystemen zijn verkrijgbaar met deze eigenschappen. Onze schuifdeursystemen in de wand zijn geluidwerend tot en met 37 dB en 30 minuten brandwerend. Onze systemen vóór de wand zijn tot 33 dB geluidwerend en ook 30 minuten brandwerend. Deze systemen zijn functioneel getest, wat betekent dat we niet alleen het deurblad, maar het hele systeem testen.

Ontwerpmogelijkheden

Het railsysteem van schuifdeuren is in principe altijd hetzelfde. Het frame eromheen, de deur en het kader, bepalen de gewenste uitvoering. Bij intensief gebruik van de schuifdeur is het bijvoorbeeld slim om te kiezen voor een sterke hardkunststof toplaag (HPL) in een kleur naar keuze. Deze laag beschermt de deur tegen botsende en stotende bedden en rolstoelen. Ook glasopeningen zijn mogelijk. Daarbij is het belangrijk dat het glas en de glaslijst vlak op de deur liggen zoals bij een RVS glaslijst. Uitsparingen in de deur kunnen namelijk veroorzaken dat je hand tussen de deur en het kader vast komt te zitten bij het openschuiven.

Oplossingen voor zorgvragen

Wij zijn altijd bezig om onze schuifdeursystemen te verbeteren en te innoveren. We luisteren daarbij heel goed naar de behoeftes en wensen van de gebruikers; wat is de zorgvraag en hoe kunnen onze systemen daar een oplossing voor bieden? Zo zat zorgpersoneel bijvoorbeeld met het probleem dat tilliftsystemen stopten bij een deur, bijvoorbeeld van de slaap- naar de badkamer. Als antwoord daarop hebben wij een tillift concept ontwikkeld waarbij de rail van de tillift dwars door de schuifdeuropening gaat. Hierdoor wordt het verplaatsen van patiënten een stuk comfortabeler voor zowel verzorger als patiënt. Verder kunnen we met de betrouwbare automaten van Metaflex de schuifdeuren automatiseren zodat ze bijvoorbeeld op afstand of op commando geopend en gesloten kunnen worden. Met het oog op ruimtebesparing maakt het Multi-User concept gedeelde badkamervoorzieningen mogelijk.


Zo zijn wij altijd op zoek naar concrete oplossingen voor bestaande zorgvragen. Heb jij een specifieke zorgvraag waarvoor je een oplossing zoekt? Wij bekijken graag hoe we samen een schuifdeursysteem kunnen ontwikkelen die het zorg- of utiliteitsgebouw efficiënter en praktischer maakt.